www.jpcykel.nu

RESERVDELAR


DUBBDÄCK CYKEL

VÄLJ RÄTT DUBBDÄCK

Har du inte cyklat med dubbdäck förut kommer du att bli förvånad över hur bra greppet blir. Skillnaden mellan vanliga däck och dubbdäck är nämligen inte bara dubbarna utan också gummiblandningen som är mjukare. Gummi hårdnar när det blir kallt, vilket minskar greppet. Med en mjukare gummiblandning kompenserar du för kylan och får däck som fäster lika bra i minusgrader. På dubbdäck sitter dubbarna monterade mot kanterna så att de aktiveras när du svänger och cykeln lutar. 

När?

Dubbdäck ska du byta till när det börjar närma sig minusgrader och är risk för halka. Lämnar du in cykeln för däckbyte, kan du också passa på att smörja cykelns kedja mm.

Hur mycket dubb?

De flesta vanliga dubbdäck har från 70 upp till 240 dubbar, beroende på däckets bredd och pris. Vet du med dig att du har en dåligt underhållen cykelväg med mycket is och snö, bör du välja ett däck med många dubbar. Kör du där det är ordentligt plogat och grusat så räcker det med färre dubbar.

Är du MTB-cyklist och kör ute i skogen och på sjöar bör du välja ett mer seriöst dubbdäck som har upp till 400 dubb. Dessa däck har ett glesare mönster för att skapa så mycket kontaktyta som möjligt på snö och is, men gör också att du kan njuta till fullo av MTB-rundor i skog och mark även på vintern.

Att tänka på:

När du kör med dubbdäck ska du tänka på att ha rätt lufttryck i däcket. Är det torrt ute och inte så halt kan du ha ett högre lufttryck. Är det riktigt halt ute ska du ha ett lägre lufttryck för större kontaktyta och bättre grepp. Vilket lufttryck som är optimalt för däcket står på sidan av däcket och mäts i Bar eller PSI. 

För alla cyklar?

Dubbdäck finns från 20 tum upp till 29 tum och passar de flesta cyklar med undantag för vissa racercyklar med för smal fälg eller gaffel. Dubbdäck tillverkas inte smalare än 30 millimeter. 

Pris?

Ett bra dubbdäck kostar från ca 495.00 och uppåt. Billigare dubbdäck har en tendens att tappa dubb då kvaliteten på infästningen är sämre. Köper du dubbdäck hos Jpcykel ingår vanligtvis montering vilket rekommenderas. Dubbdäck är lite bökigare att byta än vanliga däck.

Hållbarhet?

Ett dubbdäck håller ca 3-5 år. Då gummit är mjukt är det oftast det som slits först. Dubbarna håller vanligtvis längre. Hållbarheten beror naturligtvis mycket på vilket underlag du kör på. Snö och is sliter minimalt på däcken. Torr asfalt sliter mer. 

Välj sortering